к-Світ.
Дякую за коментарі й слушні питання, пане Владе.
Кумедно, але раніше мені читачі писали про інші оповідання, що текст треба скорочувати в рази. Схоже перебрав...
Щодо соцмереж, то насправді не знаю чи є така залежність масово. А от статтю про ботів читав.
longread.strana.ua/territoriya_botov
І трохи страшно якщо й справді дописи "лідерів громадськ. думки" проплачені...
Але нині це ще хоча би люди!
Про к-тварин (чи демонів?) згадує М. Свонвік у оповіданні „собака сказав гав-гав” (є українською toloka.to/t66146 ). Його можна вважати продовженням мого (точніше, я описую передумови

), але для варіанту якщо будуть втрачені можливості впоратись з к-світом навіть ззовні (витиранням).
Також цікаві згадки у Д. Сімонса (в гіперіонах) -- про вже незалежні машінти і їх ставлення до людей ("худоби"

).
Термінатора всі знають.
Що більша автоматизація, комп'ютеризація... то легше чомусь буде вилізти назовні.
Згадаймо фільм про машину-вбивцю. Колись то була нереальна страшилка. Але коли буде купа-купезна машин з автопілотами, то чи аж так то нереально?
Або й простіше вилізти: оповіданя Р. Радутного „zombi.exe” і повість Варлі „натисніть введення” (є укр.)
Азімов, хоч як перестрахувався, але зрештою зрозумів згубність (моральну?) навіть своїх безпечних роботів (чит. „сталеві печери”, „калібан”(!) і прибрав їх... Майже всіх. Лише 1-(?) зосталось.
Єдине що пригадую світле: „гра ендера -- радник з інвестиції”. Але з якого дива самозароджений к-інтелект такий людяний, добрий...
До речі, страшно читати Вашу точку зору про Інет. Йому лише 20-25p. І вже(!) кажете, що людство 100% залежне.
Бо ще 100p. тому авто було дивиною.
Чи встигає людина і людство за змінами?
Так, вони полегшують життя. Але чому стільки нарікань, навіть коли вже аж так легко?