а хіба не першовідкривач називає планету? Я розумію, що може бути по різному, але це варто було б обіграти.
І ще - якщо звичайний космічний ваговоз коштує стільки, що його не можна повністю оснастити після продажі сталеплавильного заводу, то скільки ж має коштувати його вантаж?
Цитата:
И потянулись «караваны» кораблей со строительным материалом
Це дурниця. Будматеріали простіше виробляти на місці а привозити комплекси по їх виготовленню. Метал є в астероїдах узагалі дармовий. Сталеплавильний завод на орбіту - і маєш скільки хочеш...
кераміка і дерево - місцеві. Пластик... возити на іншу планету пластик ІМХО не мудро.
Цитата:
Одно дело, разрешить туры на необитаемые планеты – покружили, посмотрели, если есть возможность – даже потоптались, и будет. Но разрешить такое на обитаемой планете – это верх безумия!
А чому, до речі? Який має бути розмір "туризму" щоб це справило відчутний вплив на екологію?
ну ок, екологічні алюзії на "принца і русалочку". але чомусь часто "екологічне" мисленні суперечить здоровому глузду: тут саме той випадок. Тобто я ще можу зрозуміти думки про екологічну катастрофу якби (кліше) планету роздали на розграбування корпораціям які б хижацьки добували ресурси, але туристичний бізнес? Туристи люблять щоб було чистенько - це раз і їх мало - це два.
Далі. Мене не бентежать телепатичні здібності аборигенів, але те, що у них крос-телепатія із землянами - бентежить і сильно. Це типу того як два комп'ютери різних виробників різних операційних систем раптом змогли обмінювати інформацією без узгодження стандартів. Дурниця, так? описана телепаті - ще крутіше. Якщо уже її воодити, то треба щонайменше описати якийсь процес "настройки".
Цитата:
Мы, люди, не имеем никакого этического и морального права вмешиваться в жизнь этой планеты, менять её и подчинять своим законам!
чому? мені неочевидно.
До речі, я не розумію звідки паніка директора щодо можливості того, що планета заселена. Ну є аборигени - круто ж! туристів тільки більше стане, етнотуризм - звичне явище на Землі, чому в майбутному раптом стало інакше?
Цитата:
- У них нет будущего, раз они не могут покидать свой мир, не могут выходить на сушу.
а скафандри забороняє релігія? Люди теж не можуть жити ніде крім дуже вузької смужки умов.
Дочитав закінчення. Епілог не вразив - яка традиційна реакція на загрозу? Вірно, посилають морпіхів. Якщо це спеціально залишено за кадром - то спеціальність цього неочевидна.
Взагалі люди ведуть себе дуже нелогічно. Ну прагнуть до наживи. Так блін, туземцям - буси і місіонерів - і такий підводний туризм буде, що капець! всі багаті... нафіга воювати?
Написнао гарно, атмосферно, але великі проблеми із внутрішньою логікою світу, автор загнав героїв під свої уявлення і це сильно псує картину.
Успіхів.