Док писал(а):
Для початку трохи побурчу
Після "Чуні" з тремтінням очікував, що Док мене дезінтегрує як мавпа газету.
Обійшлося лагідним закиданням лабораторними бахілами.
Док писал(а):
Ніби тубільцями називають корінних мешканців...
Мав на увазі першого розумного мешканця. В якості ската, які тут є корінними. Не знайшов за необхідне пояснювати. Вибачте.
Док писал(а):
Раз яйцеклітина - то її носій самка. Відповідно, Ден...
Мабуть, самка - виробник, а не обов'язково носій.
Набрався нахабства сперечатися з Самим Доком!
Звісно, Вікіпедія - не аргумент. Та чи може бути це помилкою чи брехнею:
Цитата: "Морські коники є яйцеживородними та єдиними відомими тваринами, у яких вагітнює та народжує потомство самець, а не самиця."
Вагітніти й народжувати - не єдина, ба більше, не найголовніша відмінність між самцем та самкою, навіть в генетичному аспекті. Думаю, Ви це знаєте значно кращє за мене, тож нема сенсу заглиблюватись.
А те, що потрібна яйцеклітина, якої в ГГ немає, то хтозна, на що здатна хвильова генетика, тим більше, коли в розпорядженні фахівця опиняється енергетична система всієї планети.
Док писал(а):
Сучасна офіційна наука хвильової генетики не визнає, але тут претензій немає - фантастика вона і є фантастика
Колись офіційна наука генетику вцілому не визнавала
Док писал(а):
Ще трохи бентежить, як літали велетенські скати при значній силі тяжіння.
Важко бути Доком в усіх науках.
Справа в тім, що тут хибний стереотип. Насправді все навпаки. Метелик не зможе літати на Місяці. Хоч там і значно менша сила тяжіння, та бідним крилам нема на що спиратися. Весь фокус в густині атмосфери. Коли на нашій рідній матінці Землі в атмосфері було значно більше кисню (про кисень я в оповіданні теж побіжно згадував), що густіший за азот, то в повітрі ширяли гігантські птеродактилі. Зараз такі велетні не літають. Хіба тільки бігають (страуси, в яких, до речі, яйця теж часто-густо висиджують самці. Жартую, це, звісно, повз питань запліднення й виношування).
Дивився колись науково-популярний фільм чи то від ВВС, чи ще чийсь. Там вченими прогнозувалось існування навіть повітряних китів на дуже важкій планеті .
Визнаю - я їх там вкрав

. Але скатів вигадав сам.
Пробачте, що побурчав у відповідь.
Дякую за відгук.
Док писал(а):
Успіху на конкурсі!
Навзаєм!