Ларус писал(а):
Да. Однозначно понравилось.
Эволюция машин мне по душе. Может, и люди чему научатся на их примере. И замечательно, что помнят «Футураму»
Удачи!
Спасибо!
Чернідар писал(а):
із хорошого - написано непогано
Вельми дякую.
Чернідар писал(а):
1. Якого біса там узагалі роблять пілоти? тобто чому машини не повністю самостійні?
Це запитання можна поставити великій кількості творів про майбутнє. Але ж не ставлять. Читають і радіють

.
До того ж, з контексту видно, що машини
не вважались самостійними.
Чернідар писал(а):
2. інтелектуальний комп перевірятиме інший інтелектуальний комп, не людина.
У Азімова в «Я, робот» згадувалось, що ніхто не знає до пуття принципи дії «позитронних мізків». Припустімо, складність даних комп'ютерів настільки висока, що про них важко сказати щось певне – як зараз про людський мозок.
Чернідар писал(а):
3. є така професія - тестувальник. Забули? Навіть найтупіший тестувальник софта зарубить весь сюжет ще на перших абзацах.
Див. відповідь вище.
Чернідар писал(а):
4. мотивація АІ - у вас гріх антропоцентризму. Чого б це раптом АІ вирішив, що цінність життя узагалі має значення? чи у них раптом нізвідки появився інстинкт самозбереження?
А чому люди вирішили, що цінність життя узагалі має значення? А звідки у них з'явився інстинкт самозбереження? Не замислювались?

Я хотів показати саме еволюцію штучної свідомості, її поступовий розвиток, збагачення. Звідси, до речі, й назва.
Чернідар писал(а):
5. а чому винищувач не забрали на експерименти - якщо всі повірили, що вийшло переписати свідомість? Це ж логічна дія - забрати на досліди, розібратись.
Ну, дослідили. Нічого не втямили. Досліджувати далі – є ризик завдати шкоди. Виникають етичні питання прав людини і таке інше.
Чернідар писал(а):
в подібній по сюжету серії "зоряного крейсера Галактика" ці моменти показані набагато краще.
Не бачив.
Чернідар писал(а):
Власне по тексту - надто швидко змінюються події. Читачу не жаль пілота - він його не знає зовсім. Читач тільки встигає звикнути до адмірала - як той пропадає.
Мене цікавила саме НФ-ідея, а не ці сантименти. Розписати усе вищезгадане, звичайно, можна. Тільки нудно

.
Док писал(а):
Дивлюсь, у зауваженнях Чернідара є багато такого, на що варто звернути увагу при допрацюванні тексту. Але у мене досить поверхневі знання щодо техніки, тому сам більшості вказаних нелогічностей не помітив. А саме оповідання сподобалося.
Авторе, успіху!
Щиро дякую!