Шановний АвторЕ. )
Я випадково став свідком вашої дискусії з читачами.
Скажу чесно, наявність або відсутність "кличного відмінку" у вашому творі я не помітив взагалі. Мені, як читачу більш важливо "Що" написано, а не "Як". Мені була важлива ідея, що ви заклали до твору, а не те як вона написана. Тому я цілком і повністю підтримую вашу позицію.
Цитата:
Бо кожен автор створює свої правила.
- це підтверджено практикою. Письменнику початківцю можна брати до уваги так званні "Правильні Правила написання Правильних Художніх Творів", але не обов'язково. Тут ви праві.
Шановна МавкО. )
Цитата:
Кличний відмінок є нормою української мови.
- мова може змінюватися. І саме письменники - це одні з тих, хто змінює мову. Якщо мова не міняється, з часом, то вона вмирає, з часом.
Цитата:
Загальним правилом художньої літератури є те, що персонажі в ній говорять або правильніше
- це спростовано практикою. Це не завжди відповідає бажанням читачів. Це академічна академічність, яка існу лише для академічної академічності. Якщо читачу подобається оповідання, то йому байдуже на всілякі там "Правильні Правила Правильного Написання".
Цитата:
Проте таке використання треба дозувати.
- не треба, попит породжує пропозицію. Читач сам обирає, що йому подобається, а що - ні.
Звичайно, правила існують. Але, вони однаково можуть як працювати, так і не працювати. Автор може слідувати правилам, або їх порушувати. Все вирішує сам автор, а читач вирішує для себе - подобається це йому чи ні.
Якщо читачу подобається оповідання, то не важливо, як це оповідання написане - по правилам, чи ні.
Пи.Си. Моя думка суб'єктивна і може бути помилковою. Так або інакше - все вирішує читач.
Казати про те, що автори повинні, мусять, мають, зобов'язані слідувати якимсь правилам - помилково, самонадіяно, безпідставно та не дуже логічно.