Автор aq005 писал(а):
Тут є зовгішня щагроза, є суперечки між вижилими, невже ще й внутрішня боротьба так необхідна?
За решту читачів не відповім, та власне для мене - так. Навіть важливіша, ніж зовнішня, адже зовнішні вчинки герой робить виключно внаслідок тих чи інших внутрішніх рішень. От спробую навести приклад - Фродо. Внутрішній світ його незворотно змінюється. Звісно під дією зовнішньої загрози. Але читач цю зміну бачить, розуміє, співчуває і співставляє себе з ним. І в кінцівці зовсім не виникає сумнівів чому саме він заявляє права на Перстень, замість того, щоб знищити його. Тобто його дія докорінно відрізняється від початково задекларованої мети (автором, героями, світом, конфліктом). Звісно, в оповіданні передати це досить складно.
У Чугайстрі початково задекларована мета героя - померти. Що, в свою чергу, грає не на руку автору, бо такій меті ГГ початково важко співпереживати. Навряд чи знайдеться багато читачів, які одразу скажуть: "О, крутяк. Така благородна мета". І одразу ж почнуть приміряти на себе шкуру героя. Вам, як автору, бажано змусити читача співчувати. І отут таки найкращим інструментом (НМСД звісно, хтось може погодитися, хтось - ні) є внутрішній світ героя. Потрапивши на вершину він для себе приймає рішення - ні, піду рятувати інших. Ок, я погоджуюся, зміна має право на існування. Але мені не вистачило бодай роздумів "тварь ли я дрожащая, али право имею".
Свого часу читав книгу Олександра Мітти "Кино меджу адом и раем" - дуже пізнавально. І хоч Мітта режисер, але методи цілком підходять і на літературних теренах

Так от, там багато уваги приділено герою. Його конфліктам (внутрішнім і зовнішнім), перепетіям, діям.