Цитата:
За своє життя, бувши доктором археології та палеонтології, я обійшов чимало земель, подорожував степами, пустелями, морями. Збирав байки, цікавився міфами й легендами, вивчав походження решток живих організмів, занотовуючи це все в хроніки для університетської бібліотеки
Збирають "байки" етнографи. Поєднання археології з палеонтологією - теж дивний випадок. Так само хроніки університетської бібліотеки як кінцева мета науковця. За умови, що взагалі існує така дисципліна, як хроніки бібліотеки.
Цитата:
бо ж стало воно плодом кохання богині ночі Міраль та могутнього Сарта, уособлення хаосу. Разом із двома братами Сарт входив до тріади Архів — творців усього сущого
Правитель Муйрая, Арх на ймення Казет-Кха, мав здатність бачити долю живого й неживого у вселенській порожнечі, з якої він постав. Подейкують, що сам баланс Ханалут диктував йому майбутнє
Перепрошую, шановний авторе, але я вже розгубилася в іменах і назвах.
Цитата:
Служники Місячного короля слідом за правителем поснули міцним, незламним сном, а царство Нарктлан із часом зникло десь на дні Озерної долини.
Після повернення додому я схибнувся на цій темі.
Я не побачила в цієї історії такого, щоб на неї схибнутися. Звичайний космогонічний міф, таких кожен історик пам'ятає силу-силенну. А фінал нагадує град Кітеж.

Цитата:
Минуло шість років, перш ніж морозний вітер сколихнув забуті сторінки пам’яті
Таке "плетіння словес" у авторській мові здається штучним. Чому просто не сказати - "За шість років зі мною зв'язався керівник археологічної групи Київщини".
Цитата:
Стіни квартири тремтіли хвилини зо дві, доки я налякано скоцюрбився під робочим столом.
Схоже на землетрус. В такому випадку не варто ховатися під столом. Краще стати у дверному отворі, бо це жорстка конструкція.

Якщо ж ГГ налякався чогось потойбічного - не повірю. Доросла людина таким не переймається. Це вже схоже на психічне відхилення. Бо кажуть - якщо подзвонили в двері, можна вважати, що там вас чекає англійська королева. Але ймовірніше в сусідів закінчилися сірники.
Цитата:
— В Міжозер’ї знайшли фасад стародавнього міста! — з неприхованим запалом вигукнув Охрім. — Будівельники прокладали каналізаційний тунель і наштовхнулися на добре збережений мур. Є припущення, що знахідка давніша за Київську Русь.
Перше. Що таке "фасад міста"? Друге. Культурний шар пересічно це 1 см на рік. Тобто 100 років - метр. Якщо велике місто - шар трохи товще. Колектори прокладають не глибше ніж десять метрів від поверхні. Це якраз Київська Русь.

Авжеж, якщо це не таємне метро чи якийсь бункер.
Цитата:
— Мої хлопці знайшли це вчора вранці, коли бурили стіну
Як можна "бурити стіну"?
Цитата:
— Якщо чесно, то ні я, ні мої хлопці не в захваті від цієї ситуації. У нас і так повно проблем із будівництвом
Я добре знаю, як ото все відбувається, коли будівельники знаходять археологічні пам'ятки. Бо проектую тепломережі в місті з товстим культурним шаром (яка там культура, це вже окреме питання

).
Так от. Виконроб ніколи не покличе археологів. Це не його питання. І не його користь. Бо зупинка роботи - зупинка зарплатні. Він зателефонує в технагляд замовника. Звідти приїдуть, подивляться на те, що знайдено. В кращому випадку звернуться до археологів. А якщо там просто якась стінка - одна зміна роботи бульдозером, і все чисто. Бо інакше треба зупиняти роботи, вносити зміни в проект, наново його узгоджувати... Якщо ж виконроб таки викличе археологів, наступного дня він уже не працюватиме в тієї конторі. Це правда життя, хоч і сумна.
Цитата:
Інвестори нестямно лютують через втрату грошей після того, як тунель ледь не затопило водою. Один із наших примудрився пробурити діру не в тому місці, і заледве не поховав нас у тій каналізації
Я взагалі не розумію, що вони там бурять. Колектори "в чистому полі" зазвичай прокладають відкритим способом, тобто риють котлован, траншею. Щодо водоносного шару - існують карти і розрізи, як "популярні" у відкритих джерелах, так і секретні, для фахівців. Подивіться, наприклад, цей сайт
https://aquatoria.kiev.ua/karta-glubinЦитата:
Під землею стояв затхлий сморід селітри. Десятки променів світла гарцювали серед напівтемряви, простягаючись од помаранчевих касок замурзаних робочих. У закутках відлунював непослідовний дзвін металевої кирки упереміш із безперервним деренчанням бура
Таке враження, що вони вугільну шахту риють. ))) Кирки, бури? А таке бачили? Це прохідницький щит.

Цитата:
Усередині неї майоріли викарбувані символи, що мали багато спільних рис із арабицею і деванаґарі. Писемні послання розмежовували товстенні пілястри з акурат вирізьбленими нішами, звідкіля шкірилися невідані рептиловидні створіння.
Будівельники встигли розчистити написи? Вони справжні археологи!
Цитата:
Порода схожа на анортозит, а втім якоїсь іншої хімічної будови. Гадаю, це якась суміш.
Тобто вони візуально можуть визначити хімічний склад породи? Вони ще й геологи-екстрасенси!
Чомусь усе це не викликає довіри. Може, завдяки зайвим словесним прикрасам. Може, через матчастину. Проте головне - через відсутність психологічного обґрунтування вчинків. Наприклад, навіщо ГГ поліз у натовп у ту церкву?
Це не містика. Більше схоже на темне фентезі. Головне відчуття від оповідання - хаос. У композиції, ідеї, логіці. У всьому. Важко зрозуміти, що хотів автор сказати цим оповіданням.
Удачі на конкурсі!