Пошук скарбів - надзвичайно цікава тема. Історія Довбуша - ще цікавіше. Зустріч сучасної людини з чугайстром - так само. Тобто маємо чудовий задум. Але щодо виконання...
Структура оповідання нагадує навчально-театральну виставу. Розтлумачка від автора, далі інсценований епізод, і знову розтлумачка. Завдяки "театральній умовності" персонажі не сприймаються як живі люди. Та й поводяться вони дуже дивно.
Наприклад, Олена почула вночі пісню. Що робитиме реальна жінка ніччю, у горах, у наметі, де інших людей не може бути за визначенням? Звичайно, вона штовхне свого чоловіка й скаже - "Там якась дурепа пісні співає. Мені лячно, тож піди, подивися". Мабуть, і разом підуть, якщо вона не надто полохлива. І почнуться пригоди, бо читачеві має бути лячно. Це ж приємно - сидиш собі вдома і читаєш, як десь у Карпатах шукають закляті скарби. Уявіть собі - йде привид Довбуша, за ним мавка, а тоді ще й чугайстр з’являється. Якщо чесно, мені б єдиного Довбуша вистачило, аби накивати п’ятами.
Ні, Олена роздивляється ці чудасії, ніби вдома сидить у телевізора.
Цитата:
Вона вляглася і одразу ж задрімала
Як смажили ковбасу на вогнищі та снідали - про це в подробицях є. А сюжетної напруги, небезпеки, критичних ситуацій - геть немає.
Авжеж, оповідання це вигадка, але їй бракує правдоподібності.
Цитата:
- Місько я, – представився він. – Буду вам провідником, аби ніякий ту’ман до вас си не вчєпив.
- Ага, то ви той провідник, про якого я просив! – Іван підвівся назустріч прибулому. – Оленко, нам доведеться йти малодоступними ділянками гір, тому цей пан допоможе нам дістатися до місця легше і швидше.
Чому провідник зустрівся з ними в горах, а не в селищі? Як він узагалі їх знайшов?
Чому не постало питання - як повертатися, не заблукавши, коли провідник відмовився йти далі?
Треба сказати, гуцульська говірка провідника сподобалася. Гарна мовна характеристика персонажа.
Цитата:
-Здається, ми вже близько, – Іван глянув у GPS-навігатор і витягнув металошукач. Вони дійшли до невеликої полонини, позаду якої був схил, порослий травою. Металошукач, який до того видавав рівномірний писк, пронизливо зашумів.
Занадто легко вони відшукали древні скарби.
Цитата:
Іван витягнув смартфон і спробував упіймати мережу – зв’язок у горах був не найкращий
Щось мені здається, в такому місці, де поховані скарби, зв’язку взагалі не буде. Чи треба мати супутниковий телефон.
Кульмінація вийшла розпливчастою. Фактично герої відмовилися від власної мети - знайти скарби Довбуша. А яку отримали нагороду? Для людства - врятували від світової катастрофи. Стоп. Не врятували. Бо причиною катастрофи були саме вони. То що ж для себе?
Цитата:
Обличчя вкрилося злотистою засмагою, щоки аж пашіли здоровим рум’янцем, а в очах ще не згасло відлуння пережитих пригод. Вона виглядала чудово
Якась нерівновага. Шукали скарбів, а знайшли лише засмагу.
Прикро, бо текст мав шанси стати цукеркою. Присутня ідея, історія, цікава знахідка з датами. Але загалом це поки виглядає мов синопсис. Який неодмінно стане гарним твором, якщо допрацювати мотивацію і реакції персонажів.
Удачі на конкурсі!