Теми, які ви піднімаєте, пане Володимире, особисто мене теж зачіпають, але не завжди маю час в них заглиблюватись. Можливо, Ви не звернули увагу, цю тему як почали, так і покинули кілька років назад, зараз до неї навряд чи збільшився інтерес. Якщо і обговорювати, то краще в Болталці 40-го конкурсу, тоді ще може хтось підключитись.
Володимир писал(а):
Може я несправедливий. Може задум місяцехідного змагання був іншим. Може сподівались, що хтось винайде антиграв за 5коп., щоби заробити таким "елегентним" способом 30млн$. Але чомусь новин про якісний прорив тих приватних ініціатив -- не чути.Тому мені те змагання здається якимось нездоровим. Так само як і проф.спорт, який калічить його учасників (як не надмірними навантаженнями або "ліками", то силою бажання "перемогти"). Зд., на самому початку олімп.ігри не були такі запеклі і водночас відірвані від народу. І перший марафонець біг до смерті задля важливої мети, а не...
Змагання за Місяць, якщо Ви про це, в першу чергу розкручувалось як продовження тодішньої холодної війни і гонки озброєнь. Це була демонстрація технологічних можливостей наймогутніших у воєнному відношенні країн "достати" країну-суперника у разі ядерного інцинденту. Науковий інтерес колективів розробників теж зіграв свою роль, бо вони працювали по 12-16 годин на добу на протязі довгого часу, жервуючи приватним життям. Але ж таки прорвались до Місяця!
Так само і в спорті. Амбіції цілої країни, особливо якщо вона авторитарна, накладаються на власні амбіції окремого спортсмена. Тут і різні зловживання, за які спортсмени платять власним здоров ям. Але ж роблять рекорди. Під "пресом" подібних амбіцій не всі спорсмени і, навіть, не всі країни, але заради справедливости признаємо, що більшість. Таке життя.