Доброго вечора, Віро!
Дякую, Ви зробили дуже детальний та ретельний аналіз мого оповідання, тож я дуже радий Вашому зворотному зв'язку. І цікаво, і корисно
І - окремо дякую за ледь не єдиний частково позитивний відгук
Стосовно конкретих моментів.
На жаль, це практично мій перший літературний досвід українською. Плюс - дописував в останній момент, тож вичитував мало. Як результат - у мене справді залишилось купа русизмів та кальки з російськомовних виразів. "Летаючи", до речі - з тієї ж опери.

Так що я також сподіваюсь, що з часом - і з досвідом - у мене стане краще з художньою українською мовою

І так, оповідання, що викладено на конкурс, я вже змінити не можу, але у себе в текстовому файлі я виправив те, на що Ви звернули увагу - "обсосаних", "летаючи" та інше. Окрема подяка за ці зауваження)
Далі,
Балацька Віра писал(а):
Не зрозуміла оцього моменту: "мегаполіс, пронизаний мережевими пакетами".Що це за пакети?
пакети - це блоки, на які розбивається інформація при передачі комп'ютерною мережею. Наприклад, у інтернеті (інтернет-пакет)
Балацька Віра писал(а):
Кроу - Пітер? Не одразу це зрозуміла. Може, отут: "Під таким іменем він відомий серед Вільних Хакерів" замість "він" краще написати саме "Пітер"?
Виправив)
Балацька Віра писал(а):
Реінкарнація Речі Посполитої? У світі всіляке буває. Але не скажу, що моя внутрішня читачка це схвалила.
Тут я експлуатую популярну останнім часом ідею, що, мовляв, реінкарнувати можуть не тільки окремі люди, а і цілі країни. Так, ЄС вважається реінкарнацією Римської імперії, Росія - Золотої орди тощо.
Балацька Віра писал(а):
"попасти на закинуту космічну станцію було не так-то просто", а потім: "накопичити на... космічний корабель... могла будь-яка людина середнього достатку", та й запустити човник у космос можна за помірною ціною. Виходить, що Ви самі собі суперечите.
Гм. Загалом, я намагався описати думку "попасти не так легко, але при наявності наполегливості цілком реально". Як, наприклад, купити новий автомобіль середнього класу для людини середнього достатку: цілком реально, але треба напружуватись тривалий час. Можливо, ця думка у мене викладена не дуже зрозуміло.
Балацька Віра писал(а):
І ще - авторе, Ви мене обдурили! Оповідка починалася як пригодницька (космічна станція, кіберпанк, Дикий Захід), а далі пішла... медитація? Склалося враження, що я прочитала цілих два оповідання, що перетекли одне в одне десь усередині тексту.
А ось тут, мабуть, вилізають найсумніші для мене реалії цього конкурсу... Загалом я притримуюсь зовсім інших пропорцій - десь 80% (по обсягу тексту) пригод та 20% (а частіше й менше) ідей та філософії. Але через обмеження у 40000 знаків довелось сильно скоротити пригодницьку частину (ідейну скорочувати дуже не хотілось). Як показали відгуки, в результаті вийшла така собі хімера, що не дуже сприймається як художній твір. Постараюсь врахувати цей досвід в майбутньому)