Шановний авторе, відразу кажу, що твір сподобався.
У творі відразу є конфлікт, цікаві характери - і, що для мене цінно, глибина сеттингу, так би мовити. Ну тобто описане не лише те, що є/відбувається зараз. В цьому світі було минуле, в тому минулому були загадки - тому читати відразу цікаво.
Хоча маю й пару невеличких порад.
Мені бракувало гачків, які би від початку твору натякали на суть занять Ніки - і мету її візиту до рідного села. Бо слово "експеримент" і згадка про справи з президентом - з*являються досить пізно, через третину твору. І виходить, що є енергійний початок, а тоді провисання, заповнене побутовими і родинними моментами, які не несуть ніякої нової інфи. Гадаю, автору неважко буде перебити їх невеличкими заманухами про справи Ніки, які утримають увагу читача. А те, що мама в неадекваті, всі і так бачать.
В цілому варто було б коротше подати монологи (і передані в тому числі) мами. Вона не є головною героїнею твору - та й не каже нічого нового, повторює те саме по колу, як платівка. Але зараз виходить, що мамою зайнято усе, а Ніка, головна особа твору - "сидить на припічку" з усім важливим, що у неї є. То неправильно, мабуть. Натомість хотілося більше інфи про Теїцид, та й на президента уважніше поглянути

Є дрібні мовні та пунктуаційні затики, які, втім, не псують враження від твору.
Приміром, в творі подекуди мішається колишній і теперішній час. Це можливий інструмент, але він має застосовуватися для чіткої мети - приміром, зобразити уповільнення часу. Тут, на мій смак, робити цього було не варто.
Цитата:
В дитинстві Ніка любила дивитися як вода падає зі шлюзів, а нині хоче всі ті шлюзи розгромити і пустити річку вільно текти.
Все-таки, чесно, краще: "а нині хотіла..."
Також моя порада - відбити флешбек пустим рядком/зірочками/etc - здається, так краще би сприймалося.
Ну і куди дівся президент після вдалого експерименту, теж якось затерлося, а це ж найцікавіше
В цілому: класна ідея, чудовий світ, але на стадії редактури краще пристрелити 90% маминих монологів та розбірок

І завершити цю лінію, до речі. Якоюсь фінальною розмовою, зустріччю, подією, згадкою - яка фіналізує, так чи інакше, попередні (чи й всі) стосунки.
Дякую за експеримент! Удачі на конкурсі!