Вітаю, авторе 026!
Таке оповіданнячко саме перед Гелловіном ввечері читати. Ууу...привиди. Ні, не лячно.
1. Назва. Тут все чесно. Сказано, що розповідатимуть про мертвих та житло для них, так і вийшло. Так і розповідають.
2. Перше речення. "Налий собі ще одну, та слухай, таке розповім, ти не повіриш! " Та чого ж не повірю, повірю звісно. Тільки п'яна балаканина мене завжди дратувала. То ж може без цієї однієї?
3. Оповідання. Обрано цікаву "моноложну" манеру. Добре, що оповідання коротке. Довге в такому стилі було б занадто. Стилізація мовлення вдалася добре. Тобто оповідача я уявляю. Кому він це розповідає не зрозуміло, але там кожен уявить своє щось. Ідея оповідання зрозуміла. Єдине що, я не розумію час оповідання. Судячи по тому, що Слухач не пам'ятає, як колись ховали, не знає про склепи, тощо - це досить далеке майбутнє. Це й підтверджує теза "Звели ще вежу, й ще.. зараз швидко будують, тож це все менш ніж за два роки відбулося." Тобто дві величезні вежі за два роки - це теж майбутнє. І забуте кладовище серед міста - воно ж. Причому воно має бути забутим так, щоб взагалі ніхто живий крім істориків не цікавився. І при цьому в Оповідача в руках ксерокопії? Вже сучасні діти ксерокс в очі не бачили. Я бачу два пояснення, чи то Оповідач насправді привид з минулого. Правда, не зрозуміло, чому він такий матеріальний і як тягне Слухача. Інший варіант, що в майбутньому щось відбулося і технології відкотилися, але чому тоді швидке будівництво?
4. Післясмак - пива, мабуть, щось міцніше занадто буде.
Дякую, авторе!