Шановний авторе, от і давайте дискутувати
Я категорично не вважаю, що мавки, нявки і чугайстри - це все, що може дати світу українське фентезі. Мольфари туди ж, до речі)) На мій смак, це висмоктаний матеріал, який вже треба обходити десятою дорогою, щоб не сміялися. Бо там дуже, дуже важко чимось здивувати, і це вже епігонство 4го, либонь, порядку і доїння козла, пробачте. Звісно, графомани і початківці беруться за повтори, але хто сказав, що так всім треба?
Український матеріал офігезно широкий, особливо, якщо вийти за межі (гм, зараз буде наїзд на наше всьо)) "Чарівних істот українського міфу"
Не просто вийти, а прямо втекти звідти, ага))) А заразом втекти від засилля сільського фентезі (і сприйняття правдивих українців, як включно селян, хоча це окреме питання).
Крім того, я маю на увазі матеріал не лише етнографічний, а й історичний - особливо, якщо нафіг забути шкільну совєцьку програму, яка засіла у всіх головах, навіть юних, а поритися в історії, як вона є. Там можна дати прикурити так, що мало не здасться. Які там ігри престолів, вони й поряд не стояли, ну чесно.
Але все це лежить ненаписане, бо людям чогось боляче читати і вчити це. Проте якщо це підняти, то можна сидіти на українському історичному фентезі (приміром, жанри можуть бути й іншими) все життя - і ніколи не повторитися, а мавок-нявок (і навіть козаків, бережи їх боже, з усією повагою до цієї теми) згадати хіба пару разів для годиться. Я це вам пишу не зі стелі, а з власного досвіду, ага. З козаками, до речі, теж широке поле недоламаних стереотипів, але тема теж затоптана, з нею слід поводитися обережно.
Крім того, соррі, але Дяченки - це для мене теж позавчора. Бунтівне совєцьке минуле, яка перестало бути цікавим ще років 10 тому. А то й більше
Від нього треба старанно йти. Вичавлювати його з себе по краплі, як колись казали про інших наших типу класиків)
Щодо важливості вивчення світової культури - погоджуюсь. Якщо тягнутися до рівня Дяченків мені нецікаво, то за світом я залюбки потягнуся. Але повторюся: обробка і осмислення світової культури - це гарне тренування і навчання. Світ важко здивувати абатисами. Але світ охоче дивується тому, про що досі не чув. Незнайомі, екзотичні для них середовища, історичні епізоди - але з підйомом загальнолюдських проблеми. От це зараз в тренді. І про Сапковського ви теж праві.
Сподіваюся, після навчання люди рушать додому і побачать, що мавки-нявки-відьми-мольфари, ще й часто дуже хибно трактовані - така крихітна крапля, що винити нявок в нецікавості свого просто дивно
Окремо наголошую, це це просто дискусія безвідносно вашого твору, так.