Сокира писал(а):
Ох, авторе, що ж Ви таке зробили своїм твором – я ж тепер млинці їсти не зможу!

А я ж їх так люблю!
Я млинці теж полюбляю. До речі, такі само, що в оповіданні - товсті, м'які, з дірочками. Відразу з пательні - і вершковим маслом по них поводити на виделці, а тоді присипати цукром. І з червоною рибою, соленим огірком, з ікрою. А можна й з кефіром вприкуску.
Проте вареники мені ще більше подобаються. Тим паче навесні воно якось у мене більше асоціюється з відродженням природи, ніж млинці. Може, справа в сімейних традиціях.
Цитата:
І це, до речі, не жарт – Ви мене справді трохи спантеличили. Мені завжди здавалося, що млинці – то є символ сонця, що з’являється після зими і несе тепло і життя. А Ви пишете, що це поминальна страва… Це справді так? Я не знавець усіх цих культурологічних речей, тому мене це дуже зацікавило і, я ж кажу, добряче збентежило.
Справді.

Млинці - поминальна страва. Це символічний похорон зими. Дохристиянський, коли тіло спалювали. А зараз палять опудало. А Колодій - це, навпаки, свято життя, зустріч весни. Час, коли сонце "коло діє", тобто вище піднімається по небесному колу, відганяючи холод, а його сила, тепло та енергія передаються природі й людям. "Коло діє" означає, що життєтворний процес на землі триває, починається новий етап оновлення.
Цитата:
Щодо відігрівання землі на кладовищі теж цікаво… Взагалі стосовно традицій і забобонів у творі багато пізнавального – принаймні для мене. І це мені дуже подобається, бо я всебічно підтримую отаку ненав’язливу просвіту читачів через художні розважальні твори. Як то кажуть – «розважаючи – навчай!»
Я люблю такі історичні та міфологічні штуки пхати до оповідань.
Якщо цікаво, подивіться, як
гріли ДідаЦитата:
Та й загалом сподобалося. Добре написано, є певна атмосфера. До речі, виникли цікаві асоціації щодо чоловіків, які існують опудалом на городі і приходять лише час від часу, та й то переважно заради млинців (бо навіть заради кохання не прибігає). Хм-м… кумедненько… не знаю, чи це свідомо позначено саме так, чи у автора саме таким чином спрацювала підсвідомість… Але ж нічого випадкового у світі не буває, тому це, як на мене, цікавий елемент…
Чудова порада досвідченої жінки до молодшої: якщо чоловік «не твій», то нема чого його утримувати, хай йде собі. Бо якщо приваблювати і тримати штучно, то зрештою побачиш перед собою «умруна»… Оце підтримую!
Ще сподобалося, що відьма – така собі мирна, звичайна тітонька. Це якось більш природно, ніж усі ці зловісні старушенції або штучні жінки-вамп п’ятсотрічного віку.
З зауважень – як на мене, трохи забракло загальної напруги, і кіт вийшов якийсь надто канонічний і передбачуваний. Але то вже смаківщина, а загалом оповідання, як на мене, гарне.
Теж вважаю, що лякати заради переляку - якось і штучно, і нечесно. Життя страшніше.
Цитата:
Дякую за приємні враження! Успіху у конкурсі!

Успіху навзаєм!