Вітаю, авторе!
Як алхімік я шукаю в оповіданнях "срібло", "золото", "мідь", "ртуть", "залізо", "олово" і "свинець".
Звісно, ці знахідки, лише моє суб'єктивне сприйняття вашого оповідання, яке, можливо, буде вам цікаве.
Отже, "сріблом" в оповіданнях я вважаю вправний сюжет.
Відразу на початку ви зацікавлюєте знахідкою щодо руки, що зникає, і вміло тримаєте увагу протягом всього оповідання аж до відкритого фіналу. Який, на мою думку, не пасує творові.
Особисто для мене історія закінчилася тим, що брили відтоді запрацювали на силі любові героя.
Звісно, я - романтик і поціновувач щасливих кінцівок.
Тому мені не вистачило певності, що саме так все й було в вашому оповіданні. Відкритий фінал мені добряче зіпсував враження від оповідання.
Тим паче, що і назва в нього песимістична - "Падіння". Ніби натякає на гіркі події зрештою.
Хоча, може, що взагалі вся історія ні до чого, і трапилося, вибачте за шараду, співпадіння, і брили продовживатимуть літати як ні в чому не бувало.
А може ще зовсім інакше буде.
Ось такі колізії виникли в мене від вашого оповідання, яке я прочитав, яке відклалося в моїй пам'яті, і яке стало вже моїм, і тепер муляє своєю незавершеністю. Ось до чого, авторе, ви мене довели

"Золотом" в оповіданнях я вважаю ідею.
Ідеї "Падіння" сподобалися. Чи варті мільйон незнайомих людей життя конкретної близької вам людини? Мені здалося, що ви, авторе, показуєте, що справжню любов провидіння обов'язково не покине.
І протагоніст, і антигоніст однаково любять сестер і здатне на все заради них. Щоправда тут конфлікт мені здався недовершеним. Можна було поставити питання ще гостріше: що важливіше - душа чи життя людини? Адже антигоніст бореться за душу своєї загиблої сестри, а протагоніст за життя своєї сестри.
Але все одно імпонує, що ви ідеї подаєте не в лоба, а підводите читача самого до них. Просто особисто я десь загубився по дорозі

Мідь схожа на золото. Але їй так не радіють. Так і чудовій ідеї нема довіри, якщо вона вторинна і виплекана сонмом творців, як Венера Мілоська. Без оригінальної ідеї фантастичне оповідання як без рук. Для мене фантастика, в першу чергу, це література нових ідей про людину. Для розваги достатньо нефантастичних творів.
Про моральні дилеми написано багато. Але в такому ключі, що любов все одно врятує всіх, я читав небагато. Якщо, дійсно, правильно зрозумів оповідання. Бо через призму незавершеності не можу бути певним, що саме на таку ідею натякає автор.
"Залізо" - це логіка. Без цього стального каркасу історія розвалиться як картковий будинок від подуву всього двох слів "Не вірю". А ця планета Невірю значно підступніша за міфічну Нібіру.
Особливих логічних хиб не помітив. Хіба що репліка "– Душі вбивць цілком заслуговують" збиває з пантелику. Спочатку зрозумів, що заточили в брили душі вбивць, але як же тоді потрапила в одну із брил душа сестри антагоніста, що померла ще дитиною? Перечитав, зрозумів, що взагалі-то якраз душі безневинних заточили. Тому мені ця репліка здається зайвою.
"Ртуттю" для мене є стилістика і лексика. Бо, як слова, заточені в колби-речення вірно слугують письменникові, так, кинуті бездумно на вітер, отруюють своїми випарами пересічного читача. Ваше оповідання справило приємне враження збалансованості стилю і лексики.
І нарешті "олово" і "свинець". Тривкість та актуальність оповідання.
За кілька днів, що минули, оповідання не забулося, в першу чергу через журбу. Бо вистача того, що життя таке непевне, тому так хочеться, щоб хоча би в оповіданнях все закінчувалося незле.
Для тривкості оповідання в пам'яті, звісно, це добре, Для мого післясмаку - погано.
Щодо актуальності взагалі важко сказати без хронольоту. Чи пройде оповідання перевірку часом? Але, дідько-перекидько, фантасти ми чи ні?!
Подумки перенісся на десятиліття вперед і бачу, що про актуальність взагалі нема сенсу згадувати. Людство, як не читало, так і не читає. А ті фанати фантастики, яким потрапляє до рук ваше оповідання, досі сперечаються що ж ви мали на увазі.
Сподіваюсь, провидець з мене не дуже, а вам бажаю літературних злетів, а не падінь.