Реглав писал(а):
...Чувствую, как вам трудно.
Який Ви чутливий, я сама не відчуваю, як мені, а Ви відчуваєте, це ж треба). Якщо серйозно, чесно і без підтекстів, то важко пояснити щось людині яка не хоче розуміти.
Цитата:
Давайте по пунктам, и только на основе последней цитаты. Это же ваши слова? Я там буквы не переставлял?
Вот ваши слова:
1. "Ви ствердили, що література має єдине завдання – допомагати жити".
Верно. Именно так я и считаю.
Следующие буквы (ваши):
2. "Що я заперечила". Вы возразили.
Т.е. вы не согласны, что у литературы только одна задача: помогать людям жить.
Так, так і ще раз так. Я незгідна що в літератури єдина мета - допомагати людям жити.
І це не моя суб'єктивна думка. Почитайте теорію літератури або хоча б підручник середньої школи. Там все є -- завдання, чи то пак, функції літератури і якою вона має бути.
Цитата:
Дальше простая логическая цепочка -
3. Литература (и что угодно), может:
а) помогать;
б) мешать;
в) не взаимодействовать.
Разве есть ещё варианты?
Наприклад інформувати, відігравати просвітницьку роль ( але не моралізаторську), розважати, спонукати до розмислів. Якщо людина дізнається більше, це допомога чи ні? Ніби й так. Але якщо інформація негативна? То допомагає чи ні? Є багато патріотичних творів, але без явної моралі, де є типажі соціальних ніш, але нема чітких висновків, хто позитивний герой
а хто ні. То що, це не література? А як же ж Стефаник? Як же ж Шевчук, якого справедливо вважають сучасним класиком і першокласним майстром слова ?
Цитата:
"Остаётся второй вариант: "литература может мешать".
Вот я и спросил: зачем читать то, что мешает жить?
Історія нашого України важка і невесела, то вона допомагає жити чи ні? І чи вважаєте Ви твори на цю тему літературою? Адже після прочитання таких творів важко на душі від правди, то таке по-вашому не треба читати, бо воно заважає жити?
Цитата:
Первый вариант (помогать) вам не нравится.
Неправда. Де я писала, що мені таке не подобається? Я писала, що література не обмежується єдиною метою - допомагати жити. Бо є й інші завдання, які я перерахувала. Якщо Вас не задовільняє той перерахунок, то замість того, щоб вкотре вправлятися у вставлянні на мою адресу шпильок, погугліть, гугл видасть купу посилань, в яких перераховані завдання і функції літератури -- від шкільних методичок до статтей літературознавців).
Цитата:
"это гораздо интереснее, чем про "синих", которые побеждают "белых" и водружают "красный" флаг, я не утрирую, это вы такое
написали 
)"
Але ж Ви читаєте про білих, червоних і синіх, і вони допомагають Ва дити, бо ж заохочуєте авторів так писати, адже берете таке в друк)).
Цитата:
Если не можете сами ответить, давайте ваших мёртвых писателей.
Вы пообещали:
Цитата:
якщо треба можу навести цитати з їхніх вислові про літературу
Да, нужно. Приведите, пожалуйста, цитаты, где Франко и Тютюнник возражают против тезиса: "литература должна помогать людям жить".
Могу даже упростить задачу: это могут быть слова любого писателя.
...
Только не перепутайте снова! Это должно быть именно возражение! Вы же возразили?
Цитати наведу. Але не я плутаю, я Ви. Ніяк не хочете визнати правди).
До речі, якщо людина називає відомих класиків "мертвими письменниками", то я задає собі риторичне питання: чи варто далі продовжувати дискусію.
Ось обіцяні цитати:
Іван Франко:
"...до чого має служити лiтература? Найпершу вiдповiдь подає iсторiя всiх лiтератур. Лiтература певного часу повинна бути образом життя, працi, бесiди i думок того часу.
Але лiтература має безперечно ще другi, важнiшi завдання для свого часу i для того народу, серед котрого постає. Вона повинна при всiм реалiзмi в описуваннi також аналiзувати описуванi факти, виказувати їх причини i їх конечнi наслiдки, їх повiльний зрiст i упадок...
Література повинна бути національна, – се раз. Література повинна бути народна, – се два. Принцип національності складається з двох прикмет: «народного язика і глибокого національного психічного характеру народу». Принцип народності складається також з кількох елементів, з котрих перший – народний язик, а другий, бачиться, також «глибокий національний психічний характер народу», з котрого, конечно, випливає форма народної поезії і її дух..."
Питання до Реглава: де тут про "допомагати жити"?
Цитати з Тютюнника не знайшла. Зате знайшла аналіз його творчості:
https://ktm.ukma.edu.ua/show_content.php?id=774І натрапила на цитату Оскара Вайльда, коротку і влучну:
"Немає такої речі, як моральна або аморальна книга. Є книга, добре написана або погано написана. От і все».
Я висловилася чітко і ясно. І не раз. Вдесяте не буду. Хто хотів, той мене зрозумів, а хто ні, тому далі доводити об'єктивні істини немає сенсу. Тож завершмо дискусію.