Тема з планетою-кораблем, який літає десь на околицях системи, цікавенна! Мова грамотна, є події і герої зі своїми бажаннями.
Але є чисельні приводи для критики.
На плането-кораблі живуть дивні істоти. Дивні в тому сенсі, що їм навіщось потрібно пасти землян і рятувати їх, а тоді знову ховатися у темряві на тисячі років. Незбагненний альтруїзм, який багато у чому знімає з землян відповідальність. Справедливості заради відзначу, що земляни спочатку все ж спробували самостійно врятувати планету. Але мотивації нібурян - такі само дивні.
Також мушу визнати, моя читацька увага почала втрачатися прямо зі старту

Все ж таки краще читача чимось захопити відразу - "ефект перших трьох секунд". Навіть якщо вам згодом треба потрібна буде сюжетна пауза, "повітря" - читання не покинуть. На жаль, тут описи, описувальні описи, згадування описів, знову описи між репліками героів і знову довжелезні описи. Дуже важко було прорубатися до суті і подій.
Силуване (і незрозуміло, чим викликане) згадування героєм легенд, які йому колись розповів професор - це "Скажіть, професоре?" - невправний прийом, який заміняє в сюжеті статтю з вікі. Якщо у вас не імітація під Жуль Верна, то не треба так робити.
Багатокрапки - теж занадто чисельні. Там, де вони вжиті, здається, треба було чіткіше описати події, позиції героїв тощо, а не робити подібне "затемнення".
В цілому з описами - підтримаю зауваження колег. У мене теж виникло враження, що я дивлюся аніме з гіперболізованими в усіх сенсах героями і фактурною шефинею, яка бігає зорельотом і на яку всі западають, а вона вся в науці і не помічає, що колеги дивляться на її груди

Шефіня, приміром, не просто говорить, а струшує рудим, кучерявим волоссям і ще й киває потім, для певності, - як уточнюється в тексті. Ну навіщо ж стільки описів тіла (причому, описів сильно неергономічних, можна й шию звернути, якщо це повторити!) в епізоді про наукові дослідження? Ну, я люблю аніме,

але текст має власні закони.
Описи в цілому дуже пафосні, настільки, що це аж викликає протилежні (від запланових автором) емоції. Описувати моменти нервовї напруги - дійсно непроста задача. Але тут над нею ще є куди працювати. Якщо можу дати пораду: спробуйте прибрати 99% прикметників. Так, я не жартую. Лишіть тільки ті, без яких опис взагалі неможливий. Приміром від
Цитата:
у крихкій шкаралупці приреченого космічного корабля, загубленого у глибокому і байдужому космосу
можна лишити "у приреченому кораблі, загубленому у космосі" або "у приреченому кораблі, що мчить у космосі".
Цитата:
Синьоокий білявий велетень напружено дивився у блискучу трубу якогось химерного приладу і обережно та повільно крутив тонкими й довгими пальцями правої руки маленьке крихке коліщатко
Ну от тут те ж саме, і так по всьому тексту. 90% описів можна прибрати, зробивши текст більш динамічним і чіткім. Інакше це "догорал домик-музей Пришвина", якщо знаєте цей літературний анекдот.
Також герої дуже детально розписують нам технічні подробиці - ніби вони стоять на кафедрі. Це також виглядає неприродньо, на жаль.
Тож в цілому оцінка радше негативна, на жаль. Але я бажаю вам успіху в роботі над своїми творами.