Цитата:
Якщо Земля виступає, як цілісна держава - то чом би й ні? Навіть зараз є країни де багатонаціональність вважається чи не нормою.
Звісно, але чому й було написано, що це якісь мої власні сумніви, а не вада вашого тексту

Цитата:
Невже вважаєте, що то наша Батьківщина розпочала агресивні війни через паталогічне несприйняття чужинців? Добре подумайте на яку конкретно аудиторію читачів розраховане моє оповідання, перед тим як робити такі висновки...
У мене склалося враження, що герої вашого твору всюди говорили саме про оборону від нападників, а їхня недовіра до чужинців - результат довгого, травматичного протистояння іншопланетникам. Вони поводилися саме так - як нація з колективним поствоєнним ПТСР і, як наслідок, недовірою до ворожого всесвіту.
Можливо, то моя неуважність. Але не виключаю, що даний момент в редактурі краще би позначити більш чітко, щоб навіть неуважні читачі не мали іншого вибору, як прочитати ваш задум. Що земляни брали участь не в оборонних битвах, а в нападах без причини
Бо - от, сформулювалося! - описи землян такі, що формують враження багатонаціонального, толерантного і демократичного суспільства, яке хоче займатися наукою, досліджувати нові світи, а змушене оборонятися з останніх сил, бо космос, с***, атакує.
В творі про зовнішню! агресивність землян ми чуємо тільки зі слів Тари у флешбеку. А це - розповідання, а не показування, це не прочитується і не викликає довіри. Крім того, ксенофобські суспільства (як ми знаємо з реалу)) рідко спиняються на одному виді ксенофобії. Починають з ворожості до іншопланетників, а тоді згадують про нетитульні нації, васздєсьнєстояло і всяке такі інше. Агресивні спільноти мають дуже високий рівень агресії і між власними членами, а також, як правило, тоталітарний устрій. Це має проявлятися буквально в усіх стосунках землян, у їхніх побутових можливостях. Варто було би показати це: картинами з простого життя, конфліктами між генералами, підозрами між національними чи іншими групами в армії тощо.
А тут - подібного не помітно, що й може змінювати сприйняття тексту.
Дякую за пояснення, але мої враження от вийшли саме такі