Сподобалося, як у цій історії тримається інтрига: інформацію відразу не розголошують: приміром, що сказала Олена герою? А ми побачимо це пізніше. А тоді знову гачок - і знову показування нового. Це дуже грамотний підхід, мушу відсалютувати, на жаль, немає відповідного смайлика!
Сцена нападу на москалів імператриці теж гріє мою душу
Оповідку Олени про минуле, на мій смак, краще було би подати у вигляді флешбеку: от Олена сидить перед нашим героєм і сама це каже, і де сидить, і що навколо, я як їй про те казати? Бо зараз ця частина помітно провалюється по динаміці: інформаційний прогруз без картинки погано сприймається.
З негативного: не обійшлося без штампів на кшталт
Цитата:
Над обійстям Софійчиної родини чорною хмарою зависла смерть.
і очевидностей
Цитата:
Штиняє, наче немитим безхатченком.
З важкістю пригадую, коли востаннє мені траплявся митий
Цитата:
Здається, що серце стискає холодна рука
Мало кому з живих доводилося отримати такий досвід, як холодна рука у власній грудній клітині. Проте багато хто з читачів, мабуть, відчував калатання серця, задуху, запаморочення, холод у животі тощо. Якщо я можу порадити: краще обережніше поводитися з порівняннями, натомість апелювати до того, що траплялося з більшістю людей.
Є також дещо, що мені здається логічною недопрацьовкою. Очевидно, у кожному поколінні роду Олени були подібні ураження? Тар'я атакує нащадків своєї супротивниці все глибше і глибше у майбутньому. Але якщо предки Олени і Софії постійно стикалися з цим, і при цьому вміли перекидатися і рухатися крізь час, то, мабуть, Тар'ю уже не раз намагалися зупинити таким же способом?
На цьому етапі мені, по-перше, починають ввижатися часові парадокси. Главгерой приходить робити свою справу і бачить ще кількадесят своїх попередників в черзі біля печери
По-друге, Тар'я, мабуть, уже не раз бачила напади вовкулаків з майбутнього. З цієї точки зору стратегія Тар'ї має бути більш закрученою, як на мене.
Та й сама Софія, мабуть, спеціально шукала собі захисника, бо з дитинства знала, що є майбутньою жертвою?
Також герой у минулому рятує людину. Це вже привід для часового парадоксу.
Вид відьми мене трошки розчарував: вона очікувано зелена (кхе) і "негарна". То вже смаківщина, але хотілося чогось несподіваного. Також зі смаківщини: бійка в печері прописана дуже детально, але від того її забагато, все аж мерехтить.
Про ССО - гуууууд!
В цілому оповідання сподобалося, але хочеться порадити його допиляти. Подумаю, може, ще щось напишу
Успіхів автору чи авторці!